Vi har tillverkat och sålt äkta svenska sandgjutna metallvarpor till privatpersoner och företag under många år, och vår ambition är att få denna anrika tradition med anor från Vikingatiden att få leva vidare under många många år till. För oss föddes idén att gjuta egna formar för sandgjutning av varpor när vi bodde på Gotland på 80-talet. På den tiden var det lika svårt som nu att få tag på en äkta metallvarpa gjuten av aluminium, och även innan dess. Man hittar ofta varpor gjutna av diverse blandat metallskrott som gör att varporna antingen spricker eller rostar med tiden.
Vad gör en metallvarpa äkta och godkänd
För att en varpa skall vara äkta och godkänd måste en metallvarpa gjutas av aluminium med exakta proportioner av koppar & zink. Denna legering togs fram för snart 100 år sedan för att vara så lik den gotländska gråstenen som möjligt. Förr knackade man till sin egna varpa från en bit gråsten som man letat upp på stranden. Dess egengjorda varpor höll inte för speciellt många kast, vilket gjorde att kastarna var tvungna att bära med sig en hög med varpor varje gång de skulle kasta. Idag kastar en del fortfarande med dessa originalvarpor, och det anordnas även ett fåtal tävlingar där endast varpor huggna ur gråsten är tillåtna. Sedan många år tillbaka är det av naturliga själ gjutna aluminiumvarpan med godkänd legering som tagit över. Läs mer om varpans historia här.
Vi är stolta över att vara en liten del i att föra traditionen vidare
Vi är oerhört glada och stolta över att fortfarande kunna erbjuda “riktiga” varpor för alla som vill föra denna sport och urgamla svenska tradition vidare. Att kasta med någonting annat än en äkta aluminiumvarpa eller en varpa uthuggen från en upphittad gråsten, är inte att kaste varpe som det heter på Gotland.
Att sprida denna anrika sport utanför Sveriges gränser
Det händer inte varje dag men det känns inspirerande när vi får beställningar från utlandet. Dessa kunder hör ofta av sig för att berätta hur kul de haft med varporna. Intresset för svensk konst och skandinaviska prylar ökar hela tiden bland sydeuropéerna vilket även vi märker av. Inte minst från de företag som brandar varpalådorna med sin logotyper och skänker till sina utländska kunder.
I samarbete med Svenska Varpaförbundet och Stockholms Varpaklubb