stenvarpa

Stenvarpan

På Gotland har man kastat varpa sedan århundraden. Man formade sina egna varpor genom att leta efter en flat och lagom stor gråsten. För att stenen skulle vara lättkastat formade man den genom att knacka till den så den låg bra i handen. Gärna med ett litet jack i kanten för pekfingret för att få lite snurr på varpan i utkastsögonblicket. Detta var förstås ett evigt jobb för dåtidens kastare då varporna av gråsten lätt gick sönder när de landade på varandra.. Man har gjort flera fynd av gamla varpor vid utgrävningar på ön som bekräftar dess historia.  Fördelen med stenvarpor  idag är att vem som helst kan plocka det som behövs i naturen för att ägna sig en stund med vännerna åt denna fantastiskt roliga sport. Var med och följ varpans historia här och på bloggen

metallvarpa-varpans historia

Metallvarpan

Varpans historia började redan under Vikingatiden. För att slippa hanteringen av sköra varpor huggna ur gråsten togs en legering fram av metall som var så lik den gotländska gråstenen som möjligt. Efter lanseringen av denna moderna varpa gick det rätt fort för den att ta över efter gråstenen. Detta är nu snart 100 år sedan. För att en metallvarpa skall vara äkta och godkänd behöver den gjutas med rätt legering med specifik vikt av 2,7-3,0 ( precis som gråstenen ).

Legeringen skall bestå av 92% aluminium, 8% koppar med en tillsats av zink.

Att idag ägna sig åt denna sport med någonting annat än en äkta aluminiumvarpa eller en uthuggen gråsten, är inte att “kaste varpe”!

Svenska varpaförbundet

Varpan har sedan 1945 ett eget förbund, Svenska varpaförbundet. Förbundet valdes året därpå in i Riksidrottsförbundet där förbundet fortfarande är verksamt. Varje år arrangeras det SM i varpa plus en massa andra tävlingar runt om i landen.

Tidningen Nabben – Varpans historia

Tidningen Nabben är en tidning om allt som händer kring varpan, allt från tävlingar till roliga och intressanta reportage. Tidning ges ut fyra gånger om året av Svenska varpaförbundet. Tidning publicerar även artiklar som avspeglar varpans historia.

Regler

Här följer förkortande versioner av de två tävlingsgrenarna inom varpan. Som motionskastare finns det förstås en drös olika varianter men principen är trots allt att komma så när stickan eller pinnen som möjligt, alternativt att försöka stöta bort en annan sten. Varpaförbundets kompletta regelverk hittar du längst ned på denna sida.

Kulkastning

Den populäraste och förmodligen roligaste varianten är kulkastning. Den eller det lag som först når 12 poäng vinner kulan, när någon av parterna vunnit två av tre kulor är matchen vunnen. Man tävlar individuellt, 2 eller 3-mannalag. Den kastare ellr lag som ligger närmast stickan efter varje omgång erhåller sticket. Det är alltid laget längst ifrån stickan som står på tur att kasta.

Centimeterkastning

I centermeterkastning mäter man avståndet mellan stickan och varpan efter varje kast. Sex deltagare tävlar samtidigt på varje bana och man kastar max 36 kast per deltagare. Resultatet räknas ihop efter varje kula.

HÄR kan du läsa om Svenska Varpaförbundets fullständiga tävlingsregler för metallvarpan.